Μοσχάρια Νάξου ερασιτεχνικής - οικολογικής παραδοσιακής εκτροφής.
Τα μοσχάρια που διαθέτουμε στο κατάστημά μας είναι εξαιρετικής ποιότητας, οικολογικής παραδοσιακής εκτροφής και είναι ξεχωριστά για τους εξής λόγους:
Το νησί μας είναι ενταγμένο από την ευρωπαϊκή ένωση σε εν δυνάμει ενεργητικό αγροτουριστικό πρόγραμμα. Στο πρόγραμμα αυτό είναι ενταγμένες πάνω από 700 οικογένειες, χωρίς τα μέλη της να είναι επαγγελματίες αγρότες ή κτηνοτρόφοι. Η προϋπόθεση για κάθε τέτοια οικογένεια είναι να εκτρέφει πάνω από 5 μοσχάρια, πάνω από 12 αιγοπρόβατα και να καλλιεργεί 6 τουλάχιστον στρέμματα χωράφια, ιδιόκτητα ή νοικιασμένα.
Ως εκ τούτου τα μοσχάρια αυτά είναι ερασιτεχνικής εκτροφής, τρώνε μόνο ότι υπάρχει στα χωράφια αυτών των οικογενειών (ντόπια δημητριακά, σανό, άχυρο, πατατόφυτα και φρούτα από τα ίδια τα περιβόλια), και δεν προέρχονται από μονάδες επαγγελματικής εκτροφής που παρέχουν στα ζώα συγκεκριμένο κρεατοπαραγωγικό σιτηρέσιο. Συνεπώς, δεν παίρνουν αντιβιοτικά ή χημικούς ισορροπιστές που μετατρέπουν το λίπος σε κόκκινο κρέας. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν τους γίνεται αποσιδήρωση για να μαλακώσει το κρέας τους.
Τα μοσχάρια αυτά είναι από τις παλαιότερες ράτσες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Γεννιούνται στη Νάξο και δεν αγοράζονται μικρά για να εκτραφούν.
Τη σφαγή και τον έλεγχο της υγείας του ζώου τον επιβλέπουν οι τοπικοί κτηνίατροι του νησιού και τα φέρνουμε στο κατάστημά μας πιστοποιημένα στο όνομά μας, με όλους τους κωδικούς γέννησης, εκτροφής, πιστοποίησης και σφαγής, σε εβδομαδιαία βάση. Τα δημοτικά σφαγεία Νάξου είναι σύγχρονα και πληρούν τις πιο αυστηρές συνθήκες υγιεινής, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το κρέας μας είναι εξαιρετικής ποιότητας, αγνότητας και νοστιμιάς.
Αν το δοκιμάσετε και το συγκρίνετε με άλλο μοσχαρίσιο κρέας, θα διαπιστώσετε πόσο μεγάλη είναι η διαφορά στη γεύση και στην οσμή του. Θα διαπιστώσετε τη γεύση και την οσμή που πραγματικά έχει το αγνό-φυσιολογικό σε αντίθεση με το βιομηχανικό μοσχαρίσιο κρέας.
Εισαγόμενα μοσχάρια. Βιομηχανική εκτροφή.
α) Αντιβιοτικά και στεροειδείς ορμόνες.
Στοιχεία της ελληνικής στατιστικής αρχής του έτους 2010, τα οποία επεξεργάστηκε η εταιρία στατιστικής "Meat place" για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών, αναφέρουν ότι το 84,8% του μοσχαρίσιου κρέατος στην Ελλάδα, καθώς και το 81,5% του χοιρινού κρέατος, είναι εισαγόμενο.
Ο κ. Χαρίσης, που εκπροσωπεί πανελλαδικά περίπου 20.000 κρεοπωλεία, εξηγεί ότι ο κόσμος ζητάει ντόπιο κρέας, αλλά δεν υπάρχει και είναι γνωστό ότι τις περισσότερες φορές αγοράζει κάποιος κρέας με την εντύπωση ότι είναι ντόπιο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι ντόπιο …
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου εμπορίου, στην πόλη της Αθήνας, τα 92% του μοσχαρίσιου κρέατος και το 88% του χοιρινού είναι εισαγόμενο. Ο κόσμος συνεχώς αναζητεί το ντόπιο κρέας, αλλά δεν το βρίσκει. Και αυτό το λίγο που υπάρχει εκτρέφεται πλέον με μεθόδους εκτροφής που μοιάζουν πια με αυτές της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Κρέατος.
Κορυφαία χώρα στη πυραμίδα της βιομηχανικής εκτροφής βοοειδών είναι η Γαλλία, απ' όπου προέρχεται και το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών μοσχαρίσιου κρέατος στην Ελλάδα, ενώ στο χοιρινό τα σκήπτρα τα έχει η Ολλανδία. Σε πρόσφατες έρευνες για την παραγωγή κρέατος, όπως αυτή που έκανε ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου για λογαριασμό της Ν.Ε.Τ., αναφέρονται λεπτομερώς στοιχεία για την εξέλιξη και την εκσυγχρονισμένη μέθοδο παραγωγής κρέατος. Στις μονάδες μαζικής παραγωγής κρέατος βοοειδών, πρωταρχικός στόχος και ζητούμενο είναι η παραγωγή φθηνού κρέατος. Εδώ η φαρμακοβιομηχανία έχει τον πρώτο λόγο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ευρώπη είναι οι φαρμακοβιομηχανίες σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής ζώων κρεατοπαραγωγής. Τον πρώτο λόγο έχουν τα αντιβιοτικά. Το 70% των αντιβιοτικών που παρασκευάζονται προορίζονται για ζώα εκτροφής.
Τα αντιβιοτικά δεν είναι όμως τα μόνα φάρμακα που χορηγούνται στα ζώα για να αναπτυχθούν γρήγορα. Κάθε χρόνο, οι αγρότες των ΗΠΑ παράγουν περίπου 36 εκατομμύρια βοοειδή. Στο 99% του συνόλου των βοοειδών που εισέρχονται στα πάρκα πάχυνσης στις Ηνωμένες Πολιτείες δίνονται στεροειδείς ορμόνες (με εμφύτευση), για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, ενώ στην Ευρώπη παρέχονται στα μοσχάρια με την τροφή. Ένα μεγάλο ποσοστό των πουλερικών και των χοίρων τρέφονται επίσης με αυτά τα φάρμακα.
Αρχικά θα αναφερθούμε στα αντιβιοτικά, πως και γιατί χορηγούνται και πως ενεργούν στα ζώα παραγωγικά. Στις σύγχρονες μονάδες εκτροφής απαραιτήτως χορηγούνται αντιβιοτικά στο καθημερινό σιτηρέσιο. Αυτό επιταχύνει την ανάπτυξη των ζώων, δρώντας προληπτικά σε κάθε είδους ασθένεια που θα επιβράδυνε την ανάπτυξη των ζώων. Για παράδειγμα, αν ένα μοσχαράκι κρυολογήσει, που είναι κάτι σύνηθες και από τις πιο αθώες ασθένειες, πολύ εύκολα αυτό μεταδίδεται στο σύνολο των ζώων, μιας και το ένα είναι πολύ κοντά στο άλλο. Ακόμα και αν παρασχεθεί άμεσα θεραπευτική αγωγή για τουλάχιστον μία εβδομάδα τα ζώα δεν παίρνουν βάρος. Σε μια μέση μονάδα 300 ή 400 μοσχαριών που το κάθε μοσχάρι παίρνει κατά μέσο όρο 1,5 κιλό βάρος ημερησίως, αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλη ζημία είναι για τον παραγωγό η απώλεια του συνόλου του χαμένου βάρους σε εβδομαδιαία βάση. Γι' αυτό το λόγο πλέον τα αντιβιοτικά χορηγούνται στα ζώα σε καθημερινή βάση, προληπτικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο καταναλωτής του κρέατος να παίρνει, εν αγνοία του, μαζί με την τροφή του, ανεξέλεγκτες ποσότητες αντιβιοτικών στον οργανισμό του, με κάθε επακόλουθη συνέπεια.
Στη συνέχεια, θα αναφερθούμε στις στεροειδείς ορμόνες, ποιές είναι αυτές, γιατί χορηγούνται, πως χορηγούνται και ποιές είναι οι συνέπειές τους για τον καταναλωτή. Πολλά ζώα τρέφονται με τα ίδια ανδρογόνα οικοδόμησης μυών - συνήθως υποκατάστατα τεστοστερόνης - τα οποία καταναλώνουν κάποιοι αθλητές του "body building" και άλλων παρόμοιων αθλημάτων. Άλλα ζώα λαμβάνουν οιστρογόνα, τις πρωτογενείς θηλυκές ορμόνες, ή προγεστογόνα, που είναι ημιανδρογόνα, παράγοντες που κλείνουν το κύκλο οίστρου ενός θηλυκού. Τα προγεστογόνα τροφοδοτούν το κτίσιμο των μυών, απελευθερώνοντας πόρους – πηγές που θα είχαν καταναλωθεί μέσα στον αναπαραγωγικό κύκλο. Στην Αμερική, ενώ η ομοσπονδιακή αστυνομία απαγορεύει στους ανθρώπους να χορηγούν στον εαυτό τους τα περισσότερα στεροειδή, η χορήγηση αυτών των φαρμάκων στα βοοειδή επιτρέπεται και δίνονται σε διάφορους συνδυασμούς σε όλα σχεδόν τα ζώα που εισάγονται σε συμβατικά πάρκα πάχυνσης του βοείου κρέατος στις ΗΠΑ και στον Καναδά.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τρία φυσικά στεροειδή (οιστροδιόλη, τεστοστερόνη, και προγεστερόνη) και τρεις συνθετικές ορμόνες (η ένωση οιστρογόνων ζερανόλη, το ανδρογόνο οξική τρεμπολόνη και η προγεστίνη οξική μελενγοιστρόλη).
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, αν τρώμε κρέας μοσχαρίσιο, κοτόπουλο ή χοιρινό και όταν πίνουμε γάλα, εισάγουμε στον οργανισμό μας μη ασφαλή φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται. Η κατανάλωση των επιπλέον ορμονών διαταράσσει τη φυσική, αρμονική ισορροπία του σώματος και η κατανάλωση ζωικών προϊόντων, που "ποτίζονται" με ορμόνες μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες και για τα παιδιά και για τους ενήλικες.
Τα παιδικά σώματα είναι μικρά και εξακολουθούν να αναπτύσσονται, ώστε ακόμα και η έκθεση σε τακτική βάση σε μικρές ποσότητες ορμονών που βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία τους. Σύμφωνα με μία έκθεση σχετικά με τις ορμόνες στο κρέας και το γάλα που εμφανίστηκε στην εφημερίδα "Los Angeles Times", η ποσότητα οιστροδιόλης που περιέχεται σε δύο χάμπουργκερ που καταναλώνονται σε μία μέρα από ένα 8χρονο αγόρι θα μπορούσε να αυξήσει τα συνολικά επίπεδα ορμονών του κατά 10%, με βάση συντηρητικές παραδοχές.
Η αύξηση του ποσοστού οιστρογόνων και άλλων ορμονών στο σώμα μας μέσα από την κατανάλωση κρέατος μπορεί να προκαλέσει και άλλες διαταραχές όπως η γυναικομαστία και το διευρυμένο αρσενικό στήθος. Σε ένα σχολείο στην Ιταλία, σχεδόν 1 στα 3 αγόρια ηλικίας 3 έως 5 ετών και περισσότερα από τα μισά αγόρια ηλικίας 6 έως 10 ετών βρέθηκαν να έχουν διευρυμένα στήθη, και οι ορμόνες στο κρέας ήταν ύποπτες ότι προκάλεσαν αυτή τη διαταραχή. Οι ορμόνες από διατροφή που βασίζεται στο κρέας επίσης θεωρούνται υπαίτιες για την πρόωρη σεξουαλική ανάπτυξη των νεαρών κοριτσιών στο δυτικό κόσμο. Σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των Αφροαμερικανών κοριτσιών και το 15% των λευκών συνομηλίκων τους εισέρχονται τώρα στην εφηβεία από την ηλικία των 8 ετών. Και αυτές είναι μόνο οι γνωστές επιπτώσεις που έχει στα παιδιά η διατροφή αυτή.
Όσον αφορά τους ενήλικες, αυτή η υπερκατανάλωση ορμονών μέσω του κρέατος μπορεί να έχει όλα τα είδη των επιπτώσεων, από ορμονικές ανισορροπίες, μέχρι αυτοάνοσα προβλήματα, καρκίνο, υπατική και νεφρική ανεπάρκεια, καθώς και κάθε είδους άλλα προβλήματα.
Ο Συνασπισμός Πρόληψης Καρκίνου προειδοποιεί τους γονείς ότι ακόμη και μικρές ποσότητες προϊόντων ζωικής προέλευσης περιέχουν αρκετά ορμονικά υπολείμματα για να βλάψουν τα παιδιά, λέγοντας: "Δεν υπάρχουν διατροφικά επίπεδα των ορμονών που να είναι ασφαλή, ακόμα κι ένα κομμάτι κρέας μεγέθους μιας δεκάρας περιέχει δισεκατομμύρια ορμονικών μορίων".
Όταν τα παιδιά τρώνε τη σάρκα των αγελάδων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ορμόνες, η αύξηση στα επίπεδα των ορμονών μπορεί να διαταράξει την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους και των σεξουαλικών τους οργάνων. Σύμφωνα με μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις επιπτώσεις των ορμονοχορηγηθέντων ζωικών προϊόντων, "Ορισμένα όργανα είναι περισσότερο ευαίσθητα στις επιδράσεις των οιστρογόνων, αδρογόνων και αντιανδρογόνων (ορμόνες που χρησιμοποιούνται σε μοσχάρια που εκτρέφονται για τη διατροφή μας) κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης απ' ότι κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής. Τα όργανα αυτά περιλαμβάνουν και τα πρωτογενή και τα δευτερογενή σεξουαλικά όργανα".
Και για να το προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα, όλη η ανησυχία σχετικά με τη χρήση στεροειδών σε ζώα έχει επικεντρωθεί στο κατά πόσο πολύ τα ίχνη υπολειμμάτων αυτών των ορμονών στο κρέας έχουν συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία. Επίσης, υπάρχει και ένας άλλος τρόπος που οι ισχυροί αυτοί παράγοντες μπορούν να βρουν το δρόμο τους και να εισέλθουν σε ανθρώπους και άλλα ζώα. Ένα σημαντικό τμήμα των ορμονών περνά κυριολεκτικά μέσα από τα βοοειδή διαμέσου των περιττωμάτων τους, και καταλήγει στο περιβάλλον όπου μπορεί να μπει σε άλλα τρόφιμα και πόσιμο νερό.
β) Η αποσιδήρωση του μοσχαρίσιου κρέατος.
Τον τελευταίο καιρό η αποσιδήρωση του μοσχαρίσιου κρέατος είναι πλέον της "μόδας" στην Ευρώπη. Οι καταναλωτές συνεχώς και αδιάκοπα αναζητούν μαλακό κρέας. Ένας από τους κυριότερους παράγοντες που σκληραίνουν το κρέας και δε φαντάζει αρκετά μαλακό στον καταναλωτή είναι η περιεκτικότητα του σιδήρου στους μοσχαρίσιους μύες. Η βιομηχανία παραγωγής βρήκε και εδώ τη λύση. Λίγο πριν τη σφαγή του ζώου γίνεται στο μοσχάρι ένεση αποσιδήρωσης. Το φάρμακο αυτό, που καταστρέφει το μεγαλύτερο μέρος του σιδήρου που περιέχεται στο μοσχαρίσιο κρέας, έχει ως αποτέλεσμα το κρέας να γίνεται πολύ μαλακό. Το τρυπάς με το δάκτυλό σου λες και είναι πλαστελίνη. Οι συνέπειες αυτής της παρέμβασης είναι καταστροφικές για τους ανθρώπους που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα με τα επίπεδα φεριτίνης, με τον αιματοκρίτη τους και με ότι σχετίζεται με το σίδηρο και την αιματολογική υγεία. Οι γιατροί συστήνουν στους ασθενείς την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος σαν πηγή σιδήρου. Αντ' αυτού όμως, ο ασθενής, μέσω της κατανάλωσης αυτού του αποσιδηρωμένου "μαλακού" μοσχαρίσιου κρέατος, εν αγνοία του παίρνει στον οργανισμό του όχι σίδηρο αλλά το αντίδοτο του σιδήρου.
Έχουμε προσωπική εμπειρία και μαρτυρίες με το σχετικό θέμα. Τις μαρτυρίες αυτές θα σας τις παρουσιάσουμε παρακάτω. Τουλάχιστον πέντε πελάτες του κρεοπωλείου μας που είχαν πρόβλημα είτε με τη φεριτίνη τους, είτε με το αίμα τους μας έχουν ομολογήσει ότι άρχισαν να καταναλώνουν αποκλειστικά και μόνο το μοσχαρίσιο κρέας που τους δώσαμε για δύο με τρεις εβδομάδες, χωρίς να καταναλώσουν άλλο κρέας ή άλλα συμπληρώματα (το κρέας που διαθέτουμε στο κρεοπωλείο μας είναι οικολογικής, παραδοσιακής εκτροφής, από ζώα γεννημένα και εκθρεμένα στην Νάξο, από οικογενειακές φάρμες, όπως προαναφέρθηκε). Όλοι αυτοί οι πελάτες μας, μετά από πέντε με έξι γεύματα, ήρθαν με πολύ χαρά και μας είπαν ότι είχαν θετικά αποτελέσματα στο πρόβλημά τους και μάλιστα πέρα από τα αναμενόμενα.
Είναι και άλλα πολλά, όπως η χρήση χρωστικών βιταμινών και άλλων δευτερευόντων βελτιωτικών στοιχείων, που βοηθούν και βελτιώνουν την εμφάνιση και μόνο του κρέατος της βιτρίνας.
Γνωρίζοντας όλα αυτά μέσα από τη δουλειά μας και βιώνοντας αυτές τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή κρέατος, θεωρήσαμε σημαντικό να τα γνωστοποιήσουμε στους επισκέπτες του ιστοτόπου μας, αν και τα περισσότερα είναι ήδη γνωστά στον καταναλωτή. Τα αναφέρουμε αναλυτικότερα για όλους όσους ενδιαφέρονται για την διατροφή τους, την υγεία τους, την υγεία των παιδιών τους και θεωρούμε ότι θα ήταν καλό και αυτοί με τη σειρά τους να το μεταδώσουν στον κύκλο τους.
Τέλος, για υπενθύμιση, και σε πλήρη αντίθεση με όλα τα παραπάνω, επαναλαμβάνουμε ότι τα μοσχάρια που διαθέτουμε στο κρεοπωλείο μας τα προμηθευόμαστε αποκλειστικά και μόνο από τη Νάξο, και είναι μοσχάρια γεννημένα και εκθρεμμένα μόνο σε οικογενειακές φάρμες. Εκτρέφονται στα περιβόλια και στα χωράφια των τοπικών οικογενειών, αποκλειστικά και μόνο με ντόπια δημητριακά, σανό, άχυρο, πατατόφυτα και φρούτα από τα ίδια τα περιβόλια. Τη σφαγή και τον έλεγχο της υγείας του ζώου επιβλέπουν οι τοπικοί κτηνίατροι του νησιού και τα φέρνουμε στο κατάστημά μας πιστοποιημένα στο όνομά μας, με όλους τους κωδικούς γέννησης, εκτροφής, πιστοποίησης και σφαγής, σε εβδομαδιαία βάση. Τα δημοτικά σφαγεία Νάξου είναι σύγχρονα και πληρούν τις πιο αυστηρές συνθήκες υγιεινής σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αρτέμης Περιστεράκης